50 år sedan militärkuppen i Chile – 50 år sedan Chilekommittéer bildades

2023-10-19

Den 11 september var det 50 år sedan militärkuppen i Chile då den demokratiskt valde president Allende störtades och en militärjunta tog makten under ledning av general Pinochet. År av förföljelser följde. Tusentals avrättades, tiotusentals fängslades varav många torterades, mer än 200 000 flydde landet och oerhört många avskedades av politiska skäl.

Stöd till motståndskampen i Chile kom igång genom att Chilekommittéer bildades över hela landet, så också i Luleå. Man ordnade demonstrationer och pengainsamlingar. Man ordnade konserter och gav ute en tidskrift, Chilebulletinen. Chilekommittén i Luleå bytte fokus under mitten av 80-talet och hjälpinsatser riktades mot Centralamerika, och så småningom mot hela kontinenten. Namnet ändrades till Latinamerikakommittén.

Latinamerikakommittén i Luleå är en fortsatt aktiv solidaritetsförening och har i höst 50-årsjibileum.

För att högtidlighålla minnet av kuppen och för att fira att Latinamerikakommittén varit aktiv i 50 år har föreningen en rad aktiviteter under hösten. I stadsbiblioteket, Luleå, finns en utställning som visar det mesta av vad som hänt under dessa 50 år. Utställningen invigdes under Kulturnatta i Luleå med sång och musik och tal. Då fick även Latinamerikakommittén ta emot Luleå kommuns Fair Trade-stipendium på 15 000 kr. Ca 25 personer satt och tog del. 

Lördagen därpå gästade författaren och nationalekonomen Stefan de Vylder staden för att presentera sin bok om Chilekommittéernas historia. Han kunde berätta anekdoter från sin tid som aktiv och sina resor till Chile. Det fanns också tid för frågor och reflektioner. Från Umeå kom Chilekommitténs sånggrupp. Man har inte spelat ihop på många år men visade att man inte har glömt. Vi fick lyssna på klassiker av bl.a. Victor Jara, Angel Parra och Mikael Wiehe. Som sig bör avslutades konserten med den välkända sången ”El pueblo unido jamás será vencido” (Ett enat folk kommer aldrig att besegras). Runt 50 personer i publiken njöt av tillställningen.

Utställningen på biblioteket står kvar till den 7 oktober. Kampen går vidare!

Anna-Greta Wallmark Latinamerikakommittén

Foto: Rolf Viklund

Bli Medlem

Medlemsavgiften betalas med
PG 92 30 23 – 6
OBS! Glöm inte att ange namn och adress på inbetalningskortet.
Det går även att swisha medlemsavgiften till 070-303 98 15. Glöm inte att skriva Medlemsavgift i meddelandet.